Unna áksu Solkorsett

Tillverkare: Karesuandokniven of Sweden

Art.nr: KK3639SK

Tillgänglighet: 1

Pris: 2.650,00 kr
Exkl.moms: 2.120,00 kr
Antal:

Inkommer under sommaren 2017

Vid ett  besök hos Karesuandokniven maj 2016 visade Per-Erik Niva upp en 340 grams yxa med ett eggskydd som också kunde utrustas med bryne. Unna áksu = Liten yxa på samiska.  Yxans storlek ger en yxa som igentligen är en form av kniv som samtidigt ger möjligheten att spinta upp tändved med. Håller ni långt in på skaftet så har ni god kontroll på eggen och kan tälja med densamma. Skulle ni behöva flå skinnet från ett bytesdjur så är det också möjligt. 

Bladet är av rostfritt stål och på densamma finner ni en symbol med ett antal symboler i densamma. Ni finner symbolen för Lavuun ("tipi"), jägare med båge, bytet i form av fisk, m.m. 

Då skaftet är i masurbjörk så kommer ni inte ha några problem med att hantera yxan vintertid. Den leder inte kyla på samma sätt som en yxa med skaft i plast eller liknande. Yxan är kanske främst ett konstverk som kan ges såsom gåva till jaktkamrater, som förbandgåva etc.

Vi erbjuder nu kunder Unna áksu Solkorset för er som litar på att Torendalska Allmogesymboler ger er god jakt & fiskelycka! SOLKORSET har varit och är också ett uttryck för soldyrkan vid norra polcirkeln. 

 

 

Unna áksu Vegvísir

Vikt: 340 g

Längd: 250 mm

Material: rostfritt stål, älgben, renhorn, Masurbjörk (se bild ovan på råmaterialet) och nötläder är råvarorna vi använt för att tillverka denna vackra yxa.

Stålet är härdat till ca HRC55.

Hölstret är konstruerat så att man bara behöver släppa ner yxan i hölstret som man fäster i bältet som en knivslida.

Levereras i presentförpackning med slipverktyg/diamantbryne/eldstål och hölster.

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!
Dålig           Bra